DAB utbygging for Nea Radio i Tydal. Foto: Eivind Engberg
Radionyheter

Tøffe forhold for lokal DAB

Nea Radio jobber i disse dager med å bygge ut sine DAB-sendere i Trøndelag. Det er en tøff jobb for teknikerne, men gir også usedvanlig vakre vinterbilder.

dabvinter2

– Magisk stemning på Henvola i dag for å gjøre klart til DAB. Godt kledd og fantastisk utsikt over Tydal, rapporter Eivind Engberg i Norsk lokalradioforbund, som bistår i arbeidet med å sette opp sendere.

Norsk Lokalradioforbund har engasjert Eivind Engberg som teknisk konsulent for sine  medlemmer.

– Våre medlemsstasjoner får nå tilgang på en type støttetjeneste som forbundet ikke tidligere har kunnet tilby, sa daglig leder Pål Lomeland da Engberg begynte i sin stilling.

Drift, vedlikehold, oppgradering og reparasjon av analoge studioinstallasjoner og FM-sendeanlegg, vil også være en viktig del av den faglige ekspertisen som medlemmene kan nyte godt av.

dabvinter4

NRK skal slukke sine FM-sendere i Trøndelag 8. februar. P4 og Radio Norge følger etter i april. Nea Radio ønsker å ha alt klart både på FM og DAB før den lokale FM-slukkingen starter.

For en måned siden satte Nea Radio i drift sin første DAB-sender i Selbu. Noen dager etter fulgte de opp med å sette i drift senderen i Trondheim.

– Målet er at du skal høre Nea Radio sammenhengende på DAB fra Røros til Trondheim. Vi starter med sendere på Vassfjell, Enarvola, Hessdalskjølen og Tyholt først, opplyste Nea Radio når den første DAB-senderen ble satt i drift.

– I dag, onsdag 18.01, setter Nea i drift den senderen som kanskje dekker størst område av alle senderne våre. Den skal plasseres på det velkjente Vassfjellet i Melhus kommune. Denne sender nesten på tvers av hele MidtNorge og vil gi svært god dekning for lokalradioer som både Nea Radio og andre som måtte leie seg plass hos oss, opplyser Stian Elverum i Nea til lokalradio.no

dabvinter5

Nea Radio har fått konsesjon for lokal DAB som vil dekke store deler av Sør og Nord-Trøndelag, inkludert storbyen Trondheim. Trøndernes hovedstad er en av storbyene der de store kommersielle lokalradioene blir nektet å sende videre på FM, men de mindre lokalradioene fortsetter på FM.

Nea Radio satser nå stort i forkant av FM-slukkingen, både på FM og DAB. Kanalen har lenge vært Norges mest populære lokalradio, målt i oppslutning i eget område, og har nylig ansatt to nye medarbeidere i forkant at det store radioskiftet.

 

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar