Raymond Elde blir intervjuet på TV2 Foto: Radio Nordkapp
Radionyheter

Tre års utbygging er ferdig

Nylig ble DAB-senderen i Honningsvåg slått på og nå er også Radio Nordkapp på DAB i sitt eget område. Utbyggingen av lokal DAB i Finnmark har tatt tre år 

I forrige uke ble Samkrings DAB-sender på Honningsvågfjell i drift. Det betyr at det er mulig å høre Radio Nordkapp på DAB også i Honningsvåg.  I tillegg til Radio Nordkapp er det mulig å høre på Radio Domen, Radio DSF, og GLR.

I januar ble det mulig å høre lokalradio på DAB i Karasjok, og i august kom det lokalradio-DAB i Vardø. I september ble senderen slått på i Kautokeino.

-De nyeste bilradioene søker opp de nye kanalene automatisk. På eldre radioer i bil og hjem må man gjøre en rescan for å få inn lokalradioene. Skal lokalradio ha penger til drift av DAB-nettet må man ha statlig tilskudd, sier teknisk konsulent Eivind Engberg i Norsk Lokalradioforbund.

–I Finnmark er det nå lokalradio-DAB i Vardø, Karasjok, Kautokeino, Lakselv og Honningsvåg. Fortsatt må man bruke FM for å få inn lokalradio utenfor de store stedene i Finnmark, sier Engberg.

Lokalradioene i Finnmark har gått sammen i selskapet Samkring for å realisere planene om DAB-dekning. Kringkastingsjef i Radio Nordkapp, Raymond Elde forteller at det var mye mer trøbbel enn han hadde trodd:

– Tre år siden fikk vi et statstilskudd for å bygge ut DAB-nettet fra Medietilsynet. Da startet planleggingen av å etablere et sendernett for DAB. I og med at den ordningen for utbygging var for lokalradioene, så mente jeg det var viktig at Finnmark fikk sin andel av de pengene. Hadde vi ikke søkt, hadde alt gått til Sør-Norge, sier Elde til ifinnmark.no.

Selv om lokalradioene i nord nå også er på DAB vil de fortsatt sende på FM i overskuelig framtid, sier Elde:

– Ja, det skal vi fortsette med. FM blir vi så lenge vi må, og kanskje litt til. Selv etter det blir ulovlig å sende på FM, så tror jeg at vi blir der. Og grunnen er at vi ser hvor genialt det kan være. Det er ikke avhengig av internett, og får man et aggregat på stasjonene som er viktig, da kan det virke uansett, sier kringkastingsjefen til ifinnmark.no

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar