Redaktør i Radio Sørvest, Ivar Eiken (Foto: www.radiosorvest.no)
Radionyheter

Tre kristenradioer slår seg sammen til én

Radio Sørvest, Radio Gnisten og Gimlekollen radio slås sammen til èn radio. Det opplyser Radio Sørvest på sin hjemmeside. Det er ikke klart hva den nye radioen skal hete og stasjonene har nylig utlyst en navnekonkurranse.

De tre lokalradioene har lenge hatt etablert redaksjonelt samarbeid gjennom fellesskapet GodRadio. Dette er et samarbeid mellom lokalradioer i Sør- og Midt-Norge og Norea Mediemisjon. Nå fusjoneres altså de tre radioaktørene til en felles enhet.

– Årsakene til at vi slår oss sammen er flere. Vi har fra før en god del samarbeid om programmer, der vi utveksler intervjuer og reportasjer, og noen sendeflater går allerede i de forskjellige radioene, enten samtidig eller på et noe senere tidspunkt samme dag.  Vi ser at vi har stort sett samme profil og innhold. Med dagens teknikk er det ikke vanskelig å ha sendingen fra et annet sted enn der en studio normalt fungerer, sier Ivar Eiken, daglig leder i Radio Sørvest til lokalradio.no.

Det ligger også økonomiske motiver bak sammenslåingen.

– Vi tenker derfor at det er bedre å rasjonalisere slik at en ikke gjør de samme tingene alle tre stedene, og ikke minst at administrasjonen kan være samlet.  På den måten håper vi å kunne bruke mer ressurser på å lage god radio.  Det kan være en fordel med større journalistisk miljø, selv om det er på forskjellige lokasjoner, da med videokonferanser og skype.  Finansiering av driften er hovedsakelig basert på gaver fra lytterne, og vi håper å kunne opprettholde gaveinntekten selv om vi slår oss sammen.  Men vi tenker vi vil bli mer attraktive for kommersielle aktører med et større nedslagsfelt.  Her vil det selvfølgelig være en jogg å gjøre for å komme inn på reklame- og sponsormarkedet, forklarer Eiken.

Sammenslåingen innebærer at sendingene i hovedsak vil bli like i både Stavanger, Bergen og Kristiansand, hvor radioene hører til. De felles sendingene vil tidligst komme i april, i følge Eiken.

– Vi har ikke helt oversikt enda over hvordan programmene vil se ut i framtiden, for vi regner med å kjøre programmene på hver enkelt radio i noen måneder (muligens tre eller fire) mens vi sammen setter opp en plan for et nytt konsept som lanseres på et visst tidspunkt nå vi er klare for det.  Hovedsakelig vil profil og innhold være gjenkjennelig, men det er mulig det vil bli plassert på litt andre tidspunkt.

Det er ikke foreløpig ikke lagt opp til noen endringer i bemanninngen, som en direkte følge av at radioene slår seg sammen.

– Det er ikke i utgangspunktet lagt opp til reduksjon i bemanning, men snarere en mer rasjonell bruk av de ansatte.  Aller helst ville vi hatt flere journalister, men vi må følge med på økonomien og det er mulig det kan bli en liten reduksjon dersom vi ikke klarer å få nok inntekter, sier Eiken.

De tre radioene har i felleskap utlyst en navnekonkurranse for den nye radiostasjonen. GodRadio, Radio Sørvest, Kring, Radiorøsten, Radio Gigs, Radio Utsyn, Sørvest Gimle Gnisten og Nytt Liv Media er noen av forslgene som har kommet inn på deres side på Facebook.

Gimlekollen Radio ble etablert tilbake i 1982 og har tilhold i Kristiansand. Stasjonen sender i dag både på FM og DAB. Radio Sørvest hadde tidligere navnet “Nytt Liv Media” som startet opp med sendinger i Stavanger i 1982. De sender i dag på både FM og DAB. Radio Gnisten har sete i Bergen og ble starte i 1985. Stasjone la ned seine sendinger på FM for en tid tilbake og distribuerer sine sendinger kun på DAB. Alle stasjonene er eid av Norsk Luthersk Misjonssamband.

Også i Bergen har en rekke kristenradioer slått seg sammen. I juli i 2017 ble syv radioer til en under navnet Kristenradio Vest. Alle stasjonene la samtidig ned sine sendinger på FM og sender i dag bare på DAB og internett.

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar