Sverige flagg
Radionyheter

Tre nasjonale FM-konsesjoner delt ut i Sverige

Mens Bauer/Radio Norge og MTG/P4 slukker sine FM-sendere i Norge, bruker de nesten en milliard kroner på å opprettholde FM-konsesjoner i Sverige. 

Konsesjonsmyndighetene i Sverige, Myndigheten för press, radio och tv, har i dag offentliggjort hvem som får de tre nye kommersielle konsesjonene på FM i vårt naboland. Selskapet som var villig til å grave dypest i lommeboka var Bauer Media, som også eier Radio Norge her hjemme.

Bauer betaler hele 408 millioner svenske kroner for det nye nettet Nationellt 1. Konsesjonen gjelder fra 1. august 2018 til 31. juli 2026. Bauer betaler vesentlig mer enn NRJ/RBS Broadcasting som får det andre nettet for 307 millioner svenske kroner. Ifølge radionytt.se hadde Bauer bydd mer for denne konsesjonen også, men av konkurransehensyn gikk nettet til nr. 2.

Det tredje nettet tilfaller MTG/Kilohertz AB, som slipper unna med bare 201 millioner kroner. Igjen hadde Bauer levert inn det høyeste budet og til og med NRJ hadde bydd mer for dette nettet, men av konkurransehensyn er det MTG som vinner det tredje nettet i Sverige.

Det betyr at det nå blir riksdekkende eller nesten riksdekkende sendinger av Mix Megapol (Bauer), NRJ (RBS) og Rix FM (Kilohertz AB). Staten håver inn rundt 900 millioner norske kroner for 8 år med sendinger på FM.

Det var totalt sju søkere til de nye nasjonale kommersielle konsesjonene i Sverige. Blant søkerne fant man også en privatperson ved navn Marijn Janssen. Han er 20 år gammel og avslørte tidlig at han leverte inn en søknad som en spøk. Han har heller ingen erfaring fra radiobransjen:

”Det är mest för att alla aktörer är gigantiska likriktade företag och det är lite av ett roligt skämt att komma in som privatperson och göra ett anbud. Jag tror även att det skulle kunna vara bra för konkurrensen om jag skulle få tillståndet” sier han til radionytt.se.

LES MER OM DETTE: RADIONYTT.SE

Myndigheten för press, radio och TV i Sverige hadde lyst ut hele tre konsesjoner for riksdekkende kommersiell radio, i tillegg til 35 regionale och lokale konsesjoner. Alle konsesjoner gjelder FM.

NRJ, MTG og Bauer Media søkte på alle de tre nasjonale nettverkene. MTG gjennom Kilohertz AB. NRJ søkte både via NRJ Finland og via RBS Broadcasting. I tillegg søkte DB Media AB og og Mad Men Media AB på tre konsesjoner hver. Dette er selskaper som driver lokalradioene Guldkanalen og Retro FM.

De nye nasjonale radionettene vil få en dekning på drøyt 80 %, melder radionytt.se. De regionale og lokale konsesjonene har varierende dekning, men i hovedsak dekker de et län, som tilsvarer fylke i Norge.

De nåværende konsesjonene for kommersiell radio går ut i juli 2018 og forsvinner dermed når det nye systemet trer i kraft. Det er funnet 80 helt nye frekvenser på FM i Sverige, som i første rekke betyr at en del mindre byer vil få flere kommersielle kanaler. Det gjelder særlig der hvor det i dag har vært færre enn 2 lokalradiokanaler å høre på.

I storbyene vil ikke forskjellen bli den helt store. I Stockholm blir det like mange kommersielle kanaler som i dag om man legger sammen de nasjonale og regionale nettene. Mix Megapol, Rix FM og NRJ sender allerede så og si i alle større byer i Sverige gjennom lokalradio-nettverk, men det er i dag flere hull i dekningen for alle tre.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar