Bodø. Foto: Kyrre Dahl
Radionyheter

Tror FM-slukking blir helt konge for lokalradio

Mange i lokalradio ser lyst på fremtiden nå som rikskanalene frivillig slår av senderne sine på den plattformen folk flest bruker til å høre på radio. – Vi kommer til å leve som konger, sier en lokalradiosjef. 

Som kjent skal rikskanalene NRK, P4 og Radio Norge slutte å sende på FM i 2017. Men, de aller fleste lokalradioene fortsetter å sende på FM i minst 5 år til, og det er ikke bestemt at FM-nettet skal slukkes i Norge etter det. Mange i lokalradio tror det kan være en fordel å bli værende igjen på FM-nettet, og noen er tydeligere enn andre:

– Vi kommer til å ha det som konger de neste årene, sier Geir Håkon Olsen hos FM8000 i Bodø. Hans fylke Nordland er etter planen det første fylket der det skjer dramatiske endringer på FM. Allerede 11. januar forsvinner NRKs kanaler, P4 og Radio Norge går av luften noe senere. Etter det forsvinner rikskanalene regionvis i løpet av 2017.

Dermed blir de to lokalradioene i byen alene på eteren. Radio 3 Bodø og FM8000 kan dermed glede seg over at mange fortsatt ikke har skiftet ut sine bilradioer. Tall fra denne høsten sier at 7 av 10 biler fortsatt ikke har DAB. Denne uka kom det også statistikk som forteller at 7 av 10 nordmenn er motstandere av FM-slukking.

Men, uttrykket FM-slukking er feil I Bodø vil det fortsatt være to frekvenser med lokalradio i hvert fall fram til 2022, trolig enda lenger.

– For vår egen del vil det gi en kjempefordel å ikke lengre knive med de store radiokanalene om lytterne, sier Olsen i FM8000, og poengterer at langt fra alle kommer til å ha DAB tilgjengelig.

– Det vil være folk igjen som bare kan benytte seg av FM-frekvensen, og der skal både vi og Radio 3 bli værende, sier han til Bodonu.no.

Han påpeker også noe som bekymrer mange i lokalradio, nemlig den enorme og tildels meningsløse kostnaden med å komme seg over på DAB. Til og med folk i NRK har uttalt at internett etterhvert vil overta som distribusjonsform for radio.

– For oss ville det vært for kostbart å gå over til DAB på nåværende tidspunkt, sier Olsen. Han er blant de som tror at det ikke blir nødvendig for alle lokalradioer å gå over til DAB, ifølge intervjuet i bodonu.no

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar