Redaktør Ole Jon Tveito mottar blomster fra ordfører Bjørn-Sverre Birkeland i forbindelse med at Radio Rjukan er 30 år. Foto: Radio Rjukan
Radionyheter

Tror lyttingen på lokalradio er tredoblet

Redaktør Ole Jon Tveito er sikker på at FM-slukkingen til rikskanalene har vært en stor fordel for lokalradioen i Telemark. Han anslår at lyttingen er tredoblet i løpet av 2017. 

– Vi får mange tilbakemeldinger på at vi har nye lyttere og at gamle lyttere er tilbake, sier ansvarlig redaktør i et intervju med lokalavisa Rjukan Arbeiderblad.

I juni forsvant NRK fra FM-nettet i Telemark og i september slo også P4 og Radio Norge av sine sendere på FM. Etter det har lokalradio vært alene på FM i Telemark. Radio Rjukan sender i Tinn kommune, der det er små muligheter for å høre f.eks svensk radio.

Lyttertallene har helt klart eksplodert, mener Tveito. Han har ikke noen konkrete tall for Radio Rjukan, fordi lokalradioen er ikke med på riksundersøkelsen, men han viser til at lokalradio i Telemark er mer enn doblet i løpet av et år, og i den perioden har lokalradioen i Notodden blitt lagt ned, så de gjenværende stasjonene må ha fått ekstra mange lyttere.

Ifølge Kantar TNS er lokalradio i Telemark mer enn doblet, fra 7 % oppslutning totalt i andre kvartal 2016 til 15 % i andre kvartal 2017.

– Det er mange som tar kontakt og sier at de nå har begynt å høre på Radio Rjukan, mens andre sier at de nå bare hører på oss og har droppa rikskanalene, sier Tveito.

Han og resten av gjengen i Radio Rjukan har planer om å forbli på FM-nettet i mange år fremover. Konsesjonen går til 2022 og det er ikke bestemt hva som skal skje etter det.

Radio Rjukan sender også på lokal DAB fra en ny sender i Tinn kommune, som dekker Rjukan by, men lokalradioen prioriterer å fortsette på FM.

De fleste lokalradioer i Norge fortsetter som kjent å sende på FM. Noen få lokalradioer i storbyene er imidlertid blitt tvunget til å slukke sine FM-sendere, slik at de ikke skal ta lyttere fra de store rikskanalene.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar