Radionyheter

Tusenvis av kroner for DAB i bil

Ettermontering av digitalradio, DAB+, i bil vil i snitt koste bileierne 7500 kroner. Det viser en undersøkelse fra NAF, som betegner DAB som dyrt. 

En undersøkelse medlemsorganisasjonen NAF har gjort viser stor prisvariasjon på ettermontering av DAB-anlegg. De har sjekket et utvalg biler som er mye solgt.

Gjennomsnittsprisen lå på rundt 7500 kroner. Skal du oppgradere med integrert utstyr, kommer prisen raskt opp i 10.000-15.000 kroner.

– Totalkostnadene av DAB-omleggingen for norske bilister sett under ett er det svært vanskelig å si noe om. Det finnes alt fra adaptere til noen hundrelapper, til ettermontering som koster opp mot 14.000 kroner, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, til ABC Nyheter.

NAF konkluderte etter sin gjennomgang av ulike løsninger og priser på ettermonterte DAB-anlegg: «Resultatet ser foreløpig ganske dyrt ut»

– Det testen viste er at adapterløsningene er veldig variable i kvalitet, og kan spille inn på trafikksikkerhet; med mange ledninger i bilen, en liten skjerm man må plundre med og rattstyring av radio som ikke fungerer, sier Sødal.

Som kjent planlegger rikskanalene å slukke sine FM-sendere regionvis i løpet av 2017. De aller fleste lokalradioene fortsetter på FM i hvert fall fram til 2022, så det blir ikke stille i den gamle FM-radioen i bilen.

Ifølge en rapport fra Digitalradio Norge var det tidligere i høst fortsatt mange bileiere som ikke har fått byttet ut sitt anlegg.  7 av 10 nordmenn oppgir i TNS’ Digitalradioundersøkelse for tredje kvartal i år at de ikke har DAB-radio i bilen.

Disse må ettermontere DAB+ hvis de ønsker å fortsette å høre på riksradio etter 2017 og det kan altså bli en dyr opplevelse.

– Radio er fremdeles kanalen som når ut til flest der vi er, og vi vet mange lytter til radio i bil. Å få trafikkmeldinger raskt ut hvis det skjer noe kan være viktig for trafikksikkerheten, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, til ABC Nyheter.

LES MER OM SAKEN HER

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar