Faksimile fra Dagbladet 14. juli 2016
Radionyheter

Ny undersøkelse: Massiv motstand mot DAB i befolkningen

I en undersøkelse utført av Ipsos for Dagbladet kommer det fram at et overveldende flertall av folket er sterkt imot slukkingen av FM-nettet og den påfølgende overgangen til DAB-radio.

Resultatet fra undersøkelsen viser at 65 prosent er imot at FM nettet slukkes og at radiosignalene flyttes fra FM til DAB. 16 prosent er for og 19 prosent sier vet ikke.

Mot at FM-nettet slukkes100%
For at FM-nettet slukkes100%
Vet ikke/Ingen mening100%

– At undersøkelsen viser at nordmenn ikke helhjertet omfavner DAB-teknologien, kommer ikke som noen overraskelse. Til tross for massive kampanjer fra de nasjonale aktørene, har verken tekniske eller innholdsmessige argumenter klart å overbevise det brede lag av radiolyttere om at DAB er noe de trenger. Kostnadene som veltes over forbrukeren er for høye i forhold til den merverdien som investeringen gir, sier Pål Lomeland, daglig leder i Norsk Lokalradioforbund til avisen.

Lomeland tror folk er skeptisk til å erstatte fullt brukbare radioer med en teknologi som både påtvinges av politikerne og som også rammer lommeboka når radioparken må skiftes ut. Dessuten mener han det er et miljømessigperspektiv.

–  Det å kaste millioner av fullt brukbare radioer er også en miljømessig utfordring, mange er opptatt av miljø – og med økende fokus på omstilling til en grønn framtid, er dette et steg i feil retning.

Mari Hagerup er kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge. Hun viser til at FM-nettet er modent for utskiftning.

– FM-nettet er gammelt og med plassbegrensning. DAB og FM kan ikke leve side om side i overskuelig framtid. Jeg tror det er naturlig at folk ønsker å beholde det gamle systemet, fordi det er kjent og kjært. Men folk må ikke glemme at radio over DAB-systemet er veldig bra og gir et langt større kanaltilbud over hele landet, sier Hagerup til avisen.

Undrrsøkelsen baseres på svar fra 1000 respondenter foretatt av Ipsos for Dagbladet i periden 22. juni til 1. juli. 1000 respondenter har avgitt sine svar

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Vi lever tydeligvis ikke i et demokrati, når motstanden mot DAB blir ignorert totalt.
    Bortsett fra at svært mange sliter økonomisk allerede, og ikke ser noe poeng i å kassere millioner av radioer, så er det miljømessig også helt uforsvarlig.