Fra befaringen av sendere i Øvre Telemark. Foto: Mikkel Anderaa
Radionyheter

Utreder lokal DAB i Øvre Telemark

Også i Telemark jobbes det i disse dager med å få satt opp sendere for det lokale DAB-nettet. Nylig var det befaring med hjelp av Norsk lokalradioforbund. 

Det er Radiolink Telemark AS som har fått konsesjonen for lokal DAB i Øvre Telemark, det vil si områder som Notodden, Bø, Rjukan, Seljord og Vinje samt en rekke andre kommuner. Grenland er en egen konsesjon som innehas av Jærradiogruppen.

Radiolink har nylig gjennomført en befaring på mulige senderpunkter med bistand fra Eivind Engberg i Norsk Lokalradioforbund. Konklusjonen var at de planlagte punktene fungerer bra i forhold til de tekniske utfordringene som kommer med installeringen av DAB, men noen små forandringer må gjøres.

I den siste tildelingsrunden ble Radiolink tildelt nesten 900 000 kroner i tilskudd for å få satt i gang det lokale DAB-nettet og ønsker selv å komme i gang så fort som mulig, forteller Mikkel Aanderaa i Radiolink til lokalradio.no.

Han peker på at NRK slår av sine FM-sendere i Telemark (og andre områder ) mot slutten av april, mens P4 og Radio Norge slår av sine sendere i juni og Aanderaa mener det er viktig å ha de første senderne på plass innen den tid. Han nevner også Dyrskun i september som en viktig periode der mange kommer langveisfra og trenger trafikkinformasjon.

I første omgang skal det settes opp sendere i Bø, Seljord, Rjukan og Vinje. Dermed vil alle de tre lokalradioene som er igjen i Øvre Telemark ha dekning i sitt område, selv om det må langt flere sendere til for å få like god dekning som på FM.

Radio Rjukan, Hjalarhornet og Radio Vest-Telemark vil alle fortsette å sende på FM minst til 2022 og for alle tre vil FM-sendere fortsatt være svært viktig.

Øvre Telemark er et geografisk enormt område med spredt bebyggelse og innbefatter blant annet store deler av Hardangervidda. Som et eksempel kan det nevnes at Radio Vest-Telemark alene har 17 FM-sendere for å dekke sitt område.

I Notodden la Radio Telemark nylig ned sine sendinger, og man har derfor ikke prioritert å bygge ut lokal DAB i dette området foreløpig. Men Radiolink har planer om å bygge ut sendernettet med flere sendere i hele distriktet de har konsesjon for.

Aanderaa i Radiolink forteller at planen er at Radio Rjukan, Radio Vest-Telemark og Hjalarhornet skal sende på det nye nettet, men det er god plass til andre aktører dersom de er interessert. Det har også vært kontakt med andre interessenter uten at avtaler er skrevet.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar