En viktig frist er bare dager unna: 1. februar er siste frist for å rapportere musikken som blir spilt på lokalradio til rettighetsorganisasjonen Gramo. NLR har laget et nyttig verktøy for sine medlemmer som hjelper til med rapporteringen.
Alle radiokanaler som spiller rettighetsbelagt musikk må både betale et vederlag for disse rettighetene. Radiostasjonene må også fortelle organisasjoner som Gramo og TONO hva som faktisk spilles på lufta, slik at de korrekte rettighetshaverne får den riktige kompensasjonen.
Som en del av vederlagsavtalen med Gramo, forplikter lokalradioene seg til å rapportere sin bruk av rettighetsbelagt musikk. Dette fremkommer blant annet i rammeavtalens paragraf 8 som lokalradioen har inngått med Gramo.
Manglende rapportering kan ifølge avtalen medføre et tilleggsvederlag på inntil 50 prosent av totalt vederlag. Også TONO vil ha samme rapporter.
Norsk lokalradioforbund har utviklet et musikkrapporteringsverktøy til bruk for medlemmene. Dette vil gjøre de fleste medlemmer i stand til å håndtere musikkrapportering til begge rettighetsorganisasjonene samtidig. (Kun for medlemmer)
Det finner du her: lokalradio.no RAPPORTERINGSFRIST: 1 FEBRUAR!
Gramo er en en non-profit organisasjon som eies og styres av mer enn 39.000 medlemmer.
Hvis du bruker musikk i dine radiosendinger, skal du i følge norsk lov betale til dem som har rettigheter til musikken. Bestemmelsene står i åndsverkloven § 21 og lovens forskrifter.
Kulturdepartementet har autorisert Gramo til å kreve inn og fordele pengene (vederlaget) på vegne av musikerne, artistene og plateselskapene. Hensikten med Gramo er at du skal slippe å måtte gjøre opp direkte med hver enkelt artist, musiker og plateselskap for musikken du bruker i dine radiosendinger.