Fra studio til Radio Bø. Foto: Radio Bø
Radionyheter

Vil bli på FM så lenge de kan

NRK har laget en sak på at det fortsatt er liv på FM-båndet. De har intervjuet flere i lokalradiobransjen som er samstemte i at FM fortsatt er svært viktig. 

– Rundt to tredeler av lokalradios lyttere befinner seg fremdeles på FM, det sier daglig leder i Norsk Lokalradioforbund, Pål Lomeland, i et intervju med NRK denne uka.

Lomeland sier blant annet at ikke alle lokalradiostasjoner kan gå over til DAB. Det skyldes blant annet at kostnaden ved å bygge ut DAB utenfor befolkningstette områder er veldig dyrt.

Økonomien er den største utfordringen. FM-anleggene til lokalradioene er eid av kanalene selv. De er i stor grad nedbetalt.

Ifølge en rapport fra Medietilsynet er rundt 97 prosent av alle driftsinntektene i lokalradiobransjen fra virksomheter med FM-konsesjoner.

NRK har også snakket med Ted Ivar Paulsen, som er daglig leder i Radio Bø og er en av de som har satser store ressurser på lokal DAB:

– Vi så alvoret da rikskanalene stengte ned. Her måtte vi henge med i det som blir å skje: En gang i framtiden kan vi ikke sende på FM, sier Paulsen.  Men, DAB er dyrt:

Totalt anslår han at det vil koste radiokanalen mellom 10 og 15 millioner kroner å bygge ut DAB i hele dekningsområdet. I tillegg kommer drifta.

– De trekker mer strøm enn FM-senderne, i tillegg må det gå en linje fra studio til hver sender. Det koster, sier Paulsen, som mener at det fortsatt er en fordel å sende på FM.

Lokalradioene har fått forlenget sine FM-konsesjoner ut 2026.

Les hele saken: FM-nettet er ikke dødt Ekstern lenke

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.