Live Nelvik og Ronny Brede Aase FOTO: KIM ERLANDSEN / NRK
Radionyheter

Vil høre din mening om NRK

Medietilsynet har sendt ut en invitasjon til lokalradio og andre om å si sin mening om både samarbeidet og konkurransen i forhold til NRK, her representert ved Live og Ronny. Svarfristen er ekstremt kort. 

– Medietilsynet ønsker dine synspunkter og erfaringer både når det gjelder samarbeid med NRK og konkurransen fra NRK. Slik starter et brev som er sendt ut fra Medietilsynet. De forklarer videre at dette handler blant annet om mediemangfold:

– Undersøkelsen gjøres i forbindelse med oppdraget Medietilsynet har fått fra Kulturdepartementet om å vurdere NRKs bidrag til mediemangfoldet. I oppdraget skal Medietilsynet blant annet vurdere i hvilken utstrekning NRK gjennom samarbeid med andre bidrar til mediemangfold.

Det er ikke bare kringkasting det handler om i denne undersøkelsen, også konkurransen på internett og andre plattformer skal vurderes:

– Tilsynet er også bedt om å vurdere hvordan NRKs innhold, særlig digitalt, påvirker tilbudet til aktører som lever av egne inntekter, og om tilbudet til publikum derigjennom svekkes.

Undersøkelsen er også sendt ut gjennom Norsk Redaktørforening og Landslaget for Lokalaviser. Den er lagt opp slik at de som har, eller har hatt, et samarbeid med NRK får noen flere spørsmål enn de som ikke har erfaringer fra samarbeid med NRK.

– Svarene du gir er viktige for å få belyst de faktiske erfaringene kommersielle medieaktører har med NRK, og dermed også for Medietilsynets samlede vurdering av NRKs bidrag til mediemangfoldet, skriver tilsynet i sitt brev.

Medietilsynet skal levere sin rapport til Kulturdepartementet allerede 1. mars 2018. De er derfor avhengige av rask respons, og må sette svarfrist til fredag 26. januar kl. 12.00.

Det er allerede førstkommende fredag!

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

18 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Nrk? Så å si glemt.. Hørte på den tiden det var magasinprogrammer på dagtid. Naturmagasin, Dialekt, Gartnertips m.m på “distriktssendingene”. Dem slutta med det grunnet endret sendesjema?. Nå som de har forlatt fm, går det nok på gode lokalradioer. +internettradio med haugvis av kanaler å velge blant. Så Nrk har nok forsvunnet i mengden og glemt ja.

 • NRK er ikke noe man bruker tiden på.Dem som leser nyheter på radio er ikke til og forstå,og eneste som er lytterverdig er danseband på Onsdag og Lørdag.Tv ga jeg opp i 1995 da jeg kjøpte parabol.Så mitt forhold til NRK er lisensen,som jeg desverre ikke kommer utenom

 • Hørte mye på radio p1 p2 p3 og stort sett mye på radio hjemme og i bilen eller på jobb.Etter slukking av fm er det ikke noe lytting på radio og ei heller på dab, umulig å få noe signal eller så detter driten ut (dab=bad). Nrk tv er et sorgens kapittel for seg selv, alt for mye repriser på alle nrk`s kanaler av eldgammelt matrial. må da være mye nytt som blir laget av nyere dato som aldrig får sendetid? så ikke mye positivt å si om Nrk i det hele og store. så da takker store deler av folket nei og vender NRK ryggen intil vi får fm tilbake …

 • NRK er ikke nøytrale. Nyheter er politisk vinklet. De belyser ikke saker fra begge sider.
  Overgrepet med å tvangsinnføre DAB+ har gjort at jeg ikke lytter til annet enn lokalradioene.

 • Hørte mye på radio før, men etter tvangsinnføringen DAB har det blitt helt slutt.
  Prøvde med DAB i bilen, men med så dårlig dekning her på det tjukkeste Østland ble det overgang til CD-skifter.
  Fatter ikke med min beste velvilje at noe slikt kan bli tredd nedover ørene på folk, og nå skal FM-senderene ned.
  Denne prosessen som har foregått tyder på total uvitenhet, inhabilitet eller korrupsjon.
  Må følges opp!

 • Her i heimen vart det slutt på radiolytting den dagen NRK forlet FM bandet. No går det mest i to lokale stasjonar når vi er ute og køyrer bil, eller CD.

 • Var fast lytter tim P3 mange år, men alle de gode programmene er borte. Blitt et trist radioprogram. Eneste nå om da’n som gikk og høre var Christine på P3 men gitt opp der ogsp, spiller bare møkk.

 • Hører minimalt med radio lengre. Kanskje lokalradio. Tv er 98% andre kanaler enn NRK

 • DAB i alle former er utgått teknologi. Grunnlaget for dette er norsk utviklet hos NERA A∕S på sekstitallet så selv om det er lappet på fra tid til annen er det samme teknologi som ligger i bunnen og selve patenten er over 30 år gammel utgått teknologi på alle måter. Dette var den første metoden for å kunne sende data langveis uten riktig kontroll om datapakkene nådde frem. For de som har arbeidet med FM som kringkasting vet at FM på tremeterbåndet rekker lenger enn teoretisk mulig. Mens DAB med det frekvensbåndet som ble brukt til analog TV aldri kan rekke lenger enn en lysstråle, selv om man har noe uriktige teorier om refleksjoner. Begrep om faseforhold er også glemt. Markoni’s lov synes også å være ukjent. Flere hos oss har hatt kontakt med NRK gjennom mange år og synes at slukkingen av FM er langt under virksomhetens verdighet. Samt hensynet til lytterne.

 • NRK P2 var den eneste kanalen jeg hørte på, men etter at de sluttet med FM-sendinger har det blitt P5 i stedet. Jeg kommer ikke til å bytte ut alle mine FM-radioer til den feilslåtte DAB-satsingen, og hører eventuelt fremtidige sendinger på dagens og fremtidige teknologien Internet.

 • Sender bare repriser og dyre reiseprogram. Fjernet seg fra realitetene i verden, propaganda kanal, nyheter som er silt ut, driter i hva folk får se i distriktene (dvs 95% av Norge)
  Faser ut FM og erstatter det-hmm, nei -VI folket erstatter fm med DAB da vi går med på å kaste fullt brukbart utstyr og Vi, folket, må ut med milliarder.
  NRK er ut. Ser nesten aldri på tv kanalene deres og hører ALDRI mere på radioen deres som også er full av gjentagende sanger som skal indoktrineres inn i hauan våres til vi kjøper den…. Nei NRK. Dere har utspilt deres rolle som rikskanal.

 • NRK er en mafiabedrift støttet av tvangsinnkrevde midler over skatteseddelen, slik som Russia Today i Russland.
  De bruker sin monopolposisjon og statlig innflytelse for å forsøke å presse alle over på et nett som er helt unedvendig å bygge ut (DAB). Teknologien er allerede forbipassert av mobil dataoverføring. Slukkingen av FM-nettet kan ikke ses på som noe annet enn grov utnyttelse av markedsposisjon for å forsøke å få leverandører over på ett nett. Denne avgjørelsen er tatt ovenfra og ned og tar ikke lytterne med i betrakning. NRK og deres partnere i DAB mafiaen tør ikke la konsumentene bestemme, derfor har de forsøkt å få lytterne over med tvang. Fremtiden er dataoverføring uten begrensinger på hva som skal overføres. Da vil flere aktører også få muligheten.
  Det NRK har gjort med våres tvangsinnkrevde penger er korrupsjon og kan sammenlignes VHS mafaen i senatet i USA på sin tid.

 • Enkelt og greit å svare på dette. Hører på nærradio på FM. DAB-radio har jeg ikke og tenker ikke å skaffe det. Ellers er jeg veldig enig med kommentaren til Kåre Lysvik her.

 • Snikinnføring av et monopol. Dårlig lyd. Dårlig dekning. Koster vanvittig mye bortkastede milliarder. Ingen har spurt om å få DAB og ingen ble spurt om folk vil ha DAB. Hele greia er TOTALT uforståelig og burde anmeldes. Det er på tide at Riksrevisjonen ser på saken.

 • Sorry bruker svensk fm og lokalt. Dab er testet uten hell. Dab lar jeg gå fra meg.

 • Dårlig dekning, å knotete i bruk. Batteriradioer eter batteri. Hører omtrent ikke på radio lengere, noe jeg gjorde mange timer hver dag på FM. Akter ikke å bruke 10-15000 på nytt radioutstyr, som kun virker av og til. Hører litt radio over mobiltelefonen. Å slukke FM var det dummeste som er gjort. Trur også at sikkerheten er blitt dårligere. Sist det var alarmsignal, viktig melding lytt på radio, fikk jeg ikke noe med meg. En slik undersøkelse burde kommet før de startet slukkinga av FM

 • Vil de høre meningen fra lytterne som de nå har forlatt? Her har vel noen tatt feil av rekkefølgen. Hva med å undersøke slikt FØR de utestenger den norske lytterskare….eller er det kun de få dusinene som nå lytter – som er interessant å høre med. Da får de kanskje litt positiv feedback.

  Makan til Tøvete Sleivspark!!