Radioteknikk | Råd og tips

I disse nettradioportalene bør radioen være registrert

Du har kanskje lurt på hvor dedikerte internettradio-apparater henter lydstrømmene fra? Her er noen av de viktigste nettradioportalene ulike radioprodusenter benytter som sitt utgangspunkt.

Internett blir en mer og mer viktig plattform for radiolytting, enten via PC, smarttelefon eller såkalte internettradio-mottakere. Pinell, Revo og Argon er eksempler på sistnevnte som lar brukeren lytte til sin favorittradio hvor som helst og når som helst, uten PC eller mobil.

Skal din radio bli synlig, må den være registrert i de riktige portalene. Det er også viktig at lydstrømmen tilfredstiller visse krav.

Noen viktige momenter å tenke på
Det er kun direkte link til lydstrømmen aksepteres. En pop-up spiller gir ikke tilgang til disse enhetene.

Lokalradioer bør legge ut en lydstrøm i MP3 formatet med 128kbit som minimum og 192kbit som absolutt maksimum. Høyere kvalitet bør aldri benyttes. Flere internett radio-apparater støtter ikke høyere lydstrømmer enn 192 kbit og brukeren vil derfor få problemer med avspilling.

Man bør også benytte AAC lydkodek for å spesifikt tilby lyd til mobiltelefon. Det gir god lydkvalitet og holder et minimum av databruk. De fleste kan nå streame i 64 kBit AAC+ uten at lytteren opplever brudd.Windows Media lyd (WMA) bør unngås. Det er nemlig en del mottakere som har problemer med dette formatet også.

De fleste portaler krever også en logo av stasjonen. Nyere radioer har dette som standard. Man kan enten sende ved en logo på 1200×1200 pixler, eller legge til en lenke hvor logo finnes.

Noen viktige nettradioportaler

vTuner
logo_vtuner
Dette selskapet leverer lydstrømmer mot blant annet radioer av merket Pinell samt en hel rekke andre produsenter.

Sjekk her om din radio allerede er registrert:
http://vtuner.com/setupapp/guide/asp/BrowseStations/startpage.asp

Registrer din radiostasjon:
http://vtuner.com/setupapp/guide/asp/help/suggeststation.asp

For oppdatering og endring av stasjonsinformasjon:
support@vtuner.com

Reciva
logo_reciva
Reciva er leverandør til blant annet HiFi-klubbens radioer og en del andre internet radio mottakere.

Registrer din radiostasjon:
https://radios.reciva.com/

For oppdatering og endring av stasjonsinformasjon:
stations@reciva.com

TuneIn
logo_tunein

Dette er den desiderte største leverandøren av radiokanaler via internett. De har en egen app som er på TV-apparater, biler og smarttelefoner.

Registrer din radiostasjon:
http://tunein.com/syndication/new/?IsBroadcaster=true

For oppdatering og endring av stasjonsinformasjon:
broadcaster-support@tunein.com

Hvis du ligger inne hos TuneIn fra før, må du inkludere stasjons ID’en din når du skal melde endringer. For å finne denne søker du opp stasjonen hos TuneIn. I adressefeltet vil radiostasjonen komme opp slik: http://tunein.com/radio/tuneinstation-s12345/. Din stasjons ID vil være basert på koden “s12345”

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • På PCen hjemme har jeg lagt inn ca. 100 nettradiokanaler i Winamp og på mobiltlf. bruker jeg tunein. Dette gir meg stor valgfrihet til å lytte til det jeg ønsker uansett hvor jeg er med et godt og stabilt mottak. Jeg vil forøvrig anbefale alle radiostasjoner om også å legge inn oppdaterte lyttelinker på den norske siden hos http://www.listenlive.eu – en side som inneholder lyttelinker til radiostasjoner i Europa.